ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ МЕТОДІВ НАВЧАННЯ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ВІЙСЬКОВИХ ПСИХОЛОГІВ - Кожедуб, О.; Соколіна, О.; Сириця, М.; Калишенко, К. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
Розкрито методичні особливості застосування інтерактивних методів навчання, найбільш популярних у викладачів під час організації та проведення навчальних занять з майбутніми військовими психологами. Зазначено, що ситуація повномасштабного вторгнення росії на територію України вимагає від викладачів вищого військового навчального закладу в підготовці майбутніх психологів використання оптимальних шляхів їхньої військово-професійної підготовки, а саме, інтерактивних методів навчання. Зокрема, метод аналізу конкретної ситуації, який використовується за необхідності аналізу та професійної оцінки майбутнім військовим психологом складної життєвої ситуації військовослужбовця. Застосування методу ділової гри, яка імітує професійну діяльність майбутніх військових психологів, дає можливість останнім відчути себе активним діячем реальної військово-професійної ситуації. Зазначено, що застосування викладачем методу ділової гри в навчальному процесі сприяє передачі акумульованого багаторічного військовопсихологічного досвіду майбутнім військовим психологам. Акцентовано увагу на тому, що в діловій грі актуалізується і знаходить своє поведінкове виявлення активна позиція майбутніх військових психологів. Описуючи особливості застосування "мозкового штурму" як інтерактивного методу навчання майбутніх військових психологів, наголошено на тому, що цей метод дозволяє здійснювати пошук нових шляхів вирішення військово-психологічних проблем за рахунок генерації нестандартних ідей. Цей інтерактивний метод навчання сприяє формуванню в майбутніх військових психологів упевненості у своїх професійних знаннях. Метод круглого столу спрямований на розвиток пізнавальної активності майбутніх військових психологів. Зазначено, що цей метод формує в майбутніх військових психологів здібності аргументовано відстоювати свою професійну точку зору.
Keywords: інтерактивні методи навчання, метод аналізу конкретної ситуації, метод ділової гри, метод