РОЗВИТОК ПСИХОЛОГІЧНОЇ ГОТОВНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ТАНКОВИХ ПІДРОЗДІЛІВ ДО ВИКОНАННЯ БОЙОВИХ ЗАВДАНЬ - Юркова, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
Наведено результати експериментального дослідження розвитку психологічної готовності військовослужбовців танкових підрозділів до виконання бойових завдань. Формувальну частину експериментального дослідження здійснено шляхом впровадження програми, спрямованої на розвиток компонентів психологічної готовності (когнітивного, мотиваційного, емоційно-вольового, функціонального та індивідуально-психологічних якостей). Експеримент проведено за період з 2021 по 2022 роки. Застосувавши метод математичної статистики (непараметричний U-критерій Манна– Уітні), було виявлено статистично значущі зміни показників, які відбулися в тих військовослужбовців танкових підрозділів, з якими проводилася формувальна програма. Розкрито особливості статистичних змін по кожному з компонентів та здійснено їхню інтерпретацію. Виявлено, що основне навантаження професійної діяльності танкіста припадає на напрями, що безпосередньо пов'язані з виконанням спеціальних прийомів, навичок і способів дій, відпрацьовуванням специфічних станів військовослужбовців, які в ході проведення програми продемонстрували позитивні статистично значущі показники. Порівняльний аналіз результатів діагностики контрольної та експериментальної груп після проведення формувального експерименту свідчить про ефективність авторської програми, яка розширює систему професійних знань, підсилює мотивацію, розвиває важливі професійні навички та особистісний конструкт танкіста. Запропоновані заходи спрямовано на розвиток критеріїв кожного з компонентів психологічної готовності та сумарно утворюють особистісну психологічну готовність, яка є підґрунтям для групової психологічної готовності танкового підрозділу. Результатом впровадження програми є утворення нових уявлень про психологічну готовність як про невід'ємний прояв професіонала, що спонукає до саморозвитку.
Keywords: танкові підрозділи, психологічна готовність, бойове завдання, програма розвитку, рівні розвитку психологічної готовності