ТЕОРЕТИЧНІ ТА ЕКОНОМЕТРИЧНІ АСПЕКТИ ЗВ'ЯЗКУ ВІЙСЬКОВИХ ВИТРАТ ТА ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ - Коваль, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
Досліджено сутність макроекономічної моделі "Guns versus Butter" (компромісу між військовими та іншими видатками держави) та визначено актуальність її застосування в ході вивчення впливу військового тягаря на економіку України. У ході дослідження виокремлені такі показники для вивчення взаємозв'язку між військовими витратами (видатками на національну безпеку та оборону) та витратами на соціальне забезпечення (товари не оборонного сектору, які покращують суспільний добробут): сукупний ВВП, частка ВВП на оборону (військовий тягар на економіку) та інші державні програми, а також податкове навантаження. Проведено сегментування основних показників державного бюджету України за період 2014–2021 років, які позначають процеси, що розвиваються у часі, залежно від воєнних, політичних, економічних, геополітичних чинників тощо. Результати емпіричних досліджень, проведених для ряду найменш розвинених країн, країн, що розвиваються, і розвинених країн різних регіонів світу, свідчать про "два боки однієї медалі", єдність протилежностей, що забезпечує розвиток системи та її баланс. Провідну роль у цьому балансі відіграє взаємозв'язок між економічним зростанням та військовими витратами, а також методологія оцінки причинно-наслідкового зв'язку між ними. Виявлено, що залежно від геополітичної ситуації, потенційних чи наявних збройних конфлікті, військові витрати можуть відігравати ключову роль у захисті національної безпеки та оборони, а тому і в економічному розвитку та стабілізації суспільного благополуччя через інвестиційну привабливість, вільні ринкові відносини, інноваційну діяльність тощо. У висновках вказано про необхідність проведення кількісних мікро-, мезо-, макроекономічних досліджень в Україні за період незалежності, використовуючи методи і моделі обґрунтування економічних рішень.
Keywords: валовий внутрішній продукт (ВВП), економічне зростання, військові витрати, макроекономічна модель, військовий потенціал