АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ВИКОРИСТАННЯ НЕЦІНОВИХ КРИТЕРІЇВ У СИСТЕМІ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ УКРАЇНИ - Сизов, А.; Артюшенко, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
Проаналізовано основні аспекти організації закупівель розпорядниками бюджетних коштів в Україні. Законодавство у сфері публічних закупівель зобов'язує державний сектор здійснювати державні масштабні закупівлі з використанням процедур закупівель на умовах, які забезпечують оптимальну конкуренцію. Інструментами регулювання в цьому контексті є вимоги щодо оприлюднення, різні типи процедур для різних типів договорів, вимоги щодо типів критеріїв та специфікацій, що застосовуються під час проведення процедури, а також гарантії можливості оскарження результатів таких процедур. Реформа системи публічних закупівель вважається однією з найуспішніших реформ, проведених за останній час в Україні. Визначальним фактором при виборі переможця закупівлі є оцінка тендерних пропозицій на основі ціни та нецінових критеріїв, ураховуючи специфіку предмета закупівлі. Нецінові критерії важливі тим, що дозволяють вибрати пропозицію, яка має не тільки найнижчу ціну, але й забезпечує додаткові переваги для замовника. Аналізуючи тенденції закупівельної діяльності в європейських країнах, було встановлено, що середній відсоток закупівель з використанням нецінових критеріїв до загальної кількості становить 40,7 %, а в окремо взятих країнах він сягає навіть 82 %. Дослідивши дані проведених закупівель в Україні за 2016–2020 роки, встановлено, що для України таке співвідношення в середньому становить менше 1 %, лише в окремо взятих роках перевищує 1 %, що йде в розріз із тенденціями розвитку світового ринку закупівель та кращими світовими практиками. Аналізуючи практику європейських країн у сфері закупівель, розглянуто декілька підходів до визначення ваги немінових критеріїв при підрахунку переможця закупівлі. Також на основі опитування, проведеного Мінекономрозвитку серед замовників, у 2020 р., виокремлено ряд проблемних питань, які перешкоджають більшості замовникам повноцінно використовувати нецінові критерії при здійсненні закупівель. Як підсумок дослідження було узагальнено нецінові критерії, які використовують замовники в Україні, а також перелічено питання, які потребують подальшого дослідження для забезпечення ефективного та оперативного реформування системи закупівель в Україні зі стандартами Європейського Союзу, впровадження сучасних науково обґрунтованих підходів при виборі постачальників та, як результат, підвищення ефективності використання фінансового ресурсу держави як власного, так і одержаного за рахунок запозичень в інших країн, спільнот, організацій.
Keywords: публічні закупівлі, оцінка тендерних пропозицій, нецінові критерії, приведена ціна, порівняльний метод