ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ ГРОМАДЯН ОРГАНАМИ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Пашинський, В.; Цьоменко, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
Розглянуто питанням забезпечення захисту персональних даних громадян органами публічної влади в умовах війни. Наголошено, що в умовах широкомасштабної військової агресії, на особливу увагу заслуговує питання забезпечення захисту персональних даних військовослужбовців. Наголошено, що важливою умовою забезпечення захисту персональних даних має бути контроль інформаційного середовища, що має покласти край неконтрольованому розміщенню в соціальних мережах багаточисельних сторінок з фотографіями та відео українських полонених з їхніми персональними даними. Зазначені заходи мають явний акцент антиукраїнської пропаганди та є порушенням прав військовополонених, у тому числі, і у сфері захисту їхніх персональних даних. Отримуючи доступ до персональних даних військовополонених, ворог може використати їх для здійснення шантажу його рідних та органів державної влади України, розповсюдження панічних настроїв та інших гібридних способів інформаційної складової війни. З метою забезпечення захисту персональних даних військовослужбовців необхідно розробити окремі інформаційні реєстри згаданих категорій осіб з різним ступенем верифікації доступу до них та унормування можливості отримання інформації щодо суб'єктів, які внесені до цих баз даних, або навпаки, отримати інформацію, що у цих базах даних інформація щодо певних осіб відсутня. Це дозволить запобігти порушенням прав військовослужбовців через несанкціонований доступ до їхніх персональних даних. Наголошено на гострій необхідності вирішення проблеми визначення компетенції органів державної влади у сфері забезпечення захисту персональних даних громадян в умовах війни. Запропоновано розширення повноважень Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими до рівня Міжвідомчого координаційного центру з питань обліку, обміну та повернення полонених, зниклих безвісти та загиблих.
Keywords: персональні дані, забезпечення захисту, органи влади, військовослужбовці, військовополонені, державні реєстри