ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ СОЦІОЛОГІЧНИХ МЕТОДІВ ЗБОРУ ЕМПІРИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ У ВІЙСЬКОВО-ПЕДАГОГІЧНОМУ НАУКОВОМУ ДОСЛІДЖЕННІ - Кожедуб, О.; Соколіна, О.; Сторожук, Н.; Зарицька, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Розкрито особливості застосування таких соціологічних методів збору первинної емпіричної інформації у військово-педагогічному науковому дослідженні, як: соціологічне опитування, соціологічне спостереження, соціологічний експеримент, метод контент-аналізу. Запропоновано огляд наукових напрацювань вітчизняних дослідників щодо практичного застосування соціологічних методів у психолого-педагогічних наукових дослідженнях, який дозволив з'ясувати, що це переважно література навчально-методичного характеру. Наведено істотний перелік наукових публікацій, які висвітлюють результати досліджень, у ході яких були застосовані методи опитування, спостереження, експерименту та контент-аналізу. Зауважено, що попри активне використання зазначених методів у дослідженнях військово-педагогічного та військово-психологічного характеру спостерігається відсутність публікацій, які б висвітлювали особливості застосування соціологічного інструментарію у прикладних військово-педагогічних дослідженнях. Саме це і спонукало до висвітлення цього питання. Здійснено короткий огляд зазначених методів, наведено їхні визначення та різновиди, що описують позитивні аспекти та недоліки їхнього застосування, а також особливості у військово-педагогічних наукових дослідженнях. Окреслено перспективи подальшого наукового пошуку, зокрема, планується проведення емпіричного військово-педагогічного дослідження, результати якого та особливості застосування одного з описаних соціологічних методів будуть розкриті в наступній спільній публікації.
Keywords: військово-педагогічне наукове дослідження, методи збору соціологічної інформації, соціологічне опитування, соціологічне спостереження, експеримент, контент-аналіз