ВПЛИВ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ОСОБИСТОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ НА ЙОГО УЯВЛЕННЯ ПРО РИЗИК І ПСИХОЛОГІЧНУ ГОТОВНІСТЬ ДО НЬОГО - Сафін, О.; Мась, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Наведено результати дослідження впливу соціально-психологічних характеристик особистості військовослужбовця на його уявлення про ризик та психологічну готовність до ризикованої поведінки. Зазначено, що уявлення особистості про ризик – це складне структурне утворення, яке відображає ставлення особистості до ризику, її готовністю як соціально значущого об'єкта і пов'язане із психологічною готовністю до ризикованої поведінки. Тип психологічної готовності до ризикованої поведінки визначається переважаючими соціальними уявленнями про ризик. У дослідженні виокремлено основні типи психологічної готовності до ризику: ризик як інструмент для отримання матеріальної вигоди, ризик як подолання власних фізичних і психологічних можливостей, ризик як прояв довіри. Психологічна готовність до ризику та ставлення до нього пов'язані із соціально-психологічними характеристиками особистості військовослужбовця. Високий рівень мотивації досягнення, самоактуалізації, особистісної креативності та високі показники самоставлення припускають більш високу психологічну готовність до ризику. Психологічна готовність до ризику, і навіть мотивація до нього визначаються соціально-психологічною адаптивністю військовослужбовця. Високий рівень адаптивності передбачає більш виражену його психологічну готовність до ризикованої поведінки. Адаптовані військовослужбовці демонструють більш високий рівень психологічної готовності до ризику заради "престижу" та "інтересу", тоді як військовослужбовці із низькою соціально-психологічною адаптацією менш готові до ризику, а у випадках вибору у них переважають мотиви уникнення неприємностей та матеріальної винагороди.
Keywords: ризик, психологічна готовність, особистість, військовослужбовець, уявлення