МОДЕЛЬ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ ОБОРОННИХ ВИТРАТ ТА ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ - Марко, І.; Чернишова, І.; Остапенко, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Оборонні витрати – одна з найбільш важливих функцій забезпечення національної безпеки та оборони держави. У мирний час вони можуть видаватися занадто обтяжливими для державного бюджету, проте їхній довготривалий низький рівень негативно впливає на рівень боєздатності ЗСУ. Однак рівень оборонних видатків має бути таким, щоб створювати умови для розвитку економіки країни, а не її гальмування. Однозначної відповіді щодо напряму впливу військових витрат на економічне зростання сьогодні немає, проте існує думка про умовний рівень, до якого нарощування військових витрат сприяє економічному зростанню, а після його перевищення відбувається негативний вплив на економічний розвиток. Представлено модель взаємозв'язку оборонних витрат та економічного зростання в контексті узгодження потреб національної безпеки і оборони та необхідності збереження оптимальних макроекономічних показників розвитку країни. Модель базується на аналізі даних 40 країн світу за 2011–2020 роки в середовищі Excel та STATISTICA з виведенням кінцевих результатів у вигляді таблиць. Особливістю запропонованої моделі є те, що її застосування дозволяє здійснювати аналіз впливу більшої кількості чинників на результати макроекономічних ефектів. Теоретичним підґрунтям для визначення ефектів впливу військових витрат на макроекономічну стабільність виступає теорія економічного зростання. У подальшому застосування запропонованої моделі надасть можливість розробити рекомендації щодо збільшення темпів економічного зростання країни. Подальші наукові дослідження можуть бути зосереджені на пошуку оптимізаційних моделей оборонних витрат, виходячи з визначених стандартизованих макроекономічних пропорцій.
Keywords: економетричні моделі, економічне зростання, макроекономічні показники, оборонні витрати, потреби національної безпеки і оборони