ФУНКЦІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ В УКРАЇНІ ЗА УМОВ ПОВНОМАСШТАБНОЇ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ - Онопрієнко, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Визначено поняття і види функцій забезпечення інформаційної безпеки публічного адміністрування в Україні за умов повномасштабної збройної агресії російської федерації. Це притаманні діяльності публічних адміністрацій способи збереження власної функціональності за умов деструктивних інформаційних впливів і попередження спричинення шкоди (небезпеки) інформаційним правам та інтересам людини, громадянського суспільства, органів, підприємств, установ та організацій і державі в цілому. На основі контентного аналізу діяльності публічних адміністрацій в інформаційній сфері виокремлено такі стадії реалізації функцій забезпечення інформаційної безпеки публічного адміністрування: 1) констатації та узагальнення; 2) аналізу; 3) моделювання; 4) нормативного закріплення; 5) практичної реалізації; 6) рефлексії та оцінювання. Охарактеризовано вказані стадії. Обґрунтовано, що функції забезпечення інформаційної безпеки публічного адміністрування можна класифікувати за різними критеріями, проте доцільнішою є класифікація за критерієм результативності. Запропоновано класифікацію, що містить функцію збереження інформаційного суверенітету; функцію інформування міжнародного співтовариства щодо порушення противником законів і звичаїв війни, спричинення шкоди здоров'ю, життю та майну цивільного населення; функцію виховання високого рівня інформаційної культури; функцію консолідації. Надано характеристику і визначено особливості реалізації цих функцій за умов дії правового режиму воєнного стану. Зроблено висновок, що функції забезпечення інформаційної безпеки публічного адміністрування є одними з пріоритетних з-поміж інших функцій забезпечення національної безпеки. Відмінність реалізації означених функцій за умов повномасштабної збройної агресії російської федерації полягає в тому, що первинним на сьогодні є застосування кінетичної зброї. Однак можливість України вистояти та ефективно протистояти російській агресії істотно залежить від вміння та вдалого застосування функції інформування міжнародного співтовариства щодо порушення противником законів і звичаїв війни, спричинення шкоди здоров'ю, життю та майну цивільного населення. Зберігає свою актуальність функція виховання високого рівня інформаційної культури, що унеможливлює руйнівний вплив противника на життєдіяльність держави і громадянського суспільства.
Keywords: інформаційна безпека, національна безпека, функції, стадії, інформаційні правовідносини, повномасштабна збройна агресія російської федерації