ГЕОІНФОРМАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ ЯК СКЛАДОВА ЄДИНОГО ГЕОІНФОРМАЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Литвиненко, Н.; Коренець, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Сучасні погляди щодо ведення збройної боротьби, їхній вплив на тактику застосування військ (сил) у війні з російською федерацією, нові асиметричні загрози національній безпеці України, а також реформування ЗСУ, вимагають перегляду вимог до інформаційного забезпечення. У вирішенні цієї задачі одну з ключових ролей має виконати геоінформаційне забезпечення ЗСУ. Актуальність і необхідність впровадження та використання геоінформаційних систем військового призначення зумовлена загальним підвищенням вимог військ (сил) до оперативності, повноти та якості інформаційного забезпечення процесу управління. Збройна агресія російської федерації проти України створює нові виклики інформаційній безпеці держави і зумовлює перегляд вимог до інформаційного забезпечення в цілому та до геоінформаційного забезпечення зокрема. Визначено, що фундаментом єдиного геоінформаційного середовища (ЄГІС) ЗСУ має бути сервісно-орієнтована архітектура (СОА) розподілених баз геоданих, що надає загальну для всіх суб'єктів і користувачів платформу для доступу до ресурсів єдиної автоматизованої системи управління (ЄАСУ) ЗСУ. ЄГІС ЗСУ має утворюватися як сукупність (мережа) взаємопов'язаних геопорталів, призначення яких полягає в консолідації інформації щодо наявних в ЄАСУ ЗСУ просторових даних, які оформлюються і надаються для використання у вигляді геосервісів, а також створенні єдиної точки входу користувачів у це середовище. ЄГІС ЗСУ має забезпечувати доступ до даних, які зберігаються в системі розподілених баз геоданих. Формат і спосіб використання сервісів має базуватися на використанні загальнодержавних, міжнародних та військових стандартів, які є єдиним для всіх видів збройних сил погодженим і затвердженим набором стандартів подання даних, інтерфейсів, а також комп'ютерних програм, розроблених за принципом сервісно-орієнтованої архітектури.
Keywords: єдина автоматизована система управління ЗСУ (ЄАСУ ЗСУ), геоінформаційне забезпечення військ, сервісно-орієнтована архітектура (СОА), геопортал