ПРОГНОЗУВАННЯ В ГЕОІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ЗАДАЧ ГЕОПРОСТОРОВОЇ ПІДТРИМКИ В ІНТЕРЕСАХ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Юдіна, Л.; Левінськова, Н.; Писаренко, Р. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Зазначено, що роль топогеодезичної та геоінформаційної складової в бойовому забезпеченні оперативного угруповання військ, яке створюється в умовах ведення бойових дій, останнім часом значнозростає.Використання аналітично-прогнозних геоінформаційних моделей для вирішення завдань геопросторової (топогеодезичної) підтримки військ на заміну аналітично-прогнозної діяльності на основі тільки власного досвіду та обмеженої інформації – підвищує якість виконання завдань за призначенням; дозволяє спростити та підвищити швидкість виконання завдань; автоматично одержувати достовірну геопросторову інформацію при підтримці прийняття рішень з мінімальною затратою часу. Геоінформаційні системи, які базуються на сучасних комп'ютерних технологіях, дозволяють поєднати зображення території (електронне відображення карти, схеми, космо-, аерозображень земної поверхні) з інформацією табличного типу (різноманітні типи даних) у вигляді аналітично-прогнозної моделі геообробки. Можливість розробки додаткових геоінформаційних моделей (моделей геообробки) для розв'язання різноманітних задач "під користувача" – саме це дозволяє використовувати їх при аналітично-прогнозній діяльності задля виконання завдань геопросторової підтримки військ при підготовці та в ході ведення бойових дій. Наголошено, що в майбутньому тенденція застосування аналітично-прогнозних геоінформаційних моделей для вирішення завдань геопросторової підтримки військ у бойових діях буде тільки зростати. Це пов'язано з розвитком інформаційних технологій; зростаючим в геометричній прогресії обсягом інформації, яку опрацьовують командири (штаби) під час планування чи прийняття рішень; використанням даних безпілотних літальних апаратів, підвищенням вимог до оперативності та якості геопросторової підтримки бойових дій; збільшенням геоінформаційного аспекту в топогеодезичному та навігаційному забезпеченні ЗС України.
Keywords: геоінформаційна система, геопросторова підтримка, геопросторові дані