ЗАСТОСУВАННЯ КЕЙС-МЕТОДУ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН У ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ (ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ПІДРОЗДІЛАХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ) - Громова, М.; Савченко, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2022)
Тенденції у викладанні юридичних дисциплін у ВВНЗ (ВНП ЗВО) вимагають використання відповідних сучасним вимогам методик, що використовуються у провідних світових навчальних закладах освіти. Одним із таких методів викладання є "кейс-метод", започаткований у Гарвардському університеті. Хоча історично цей метод існує вже майже 100 років, проте активно у сфері викладання юридичних дисциплін він використовується не в усіх ВВНЗ (ВНП ЗВО) України. Відповідний метод відрізняється від інших можливістю засвоєння студентом практичних навичок, які є особливо важливими для майбутнього правника, незалежно від безпосередньої майбутньої сфери роботи (суддя, адвокат, прокурор тощо). Це питання особливо актуальне в умовах дистанційного навчання, оскільки від організації навчання за допомогою сучасних методик викладання в умовах онлайн навчання, залежить можливість засвоєння інформації студентами та отримання ними відповідних необхідних компетенцій. Ефективність викладання юридичної дисципліни прямо залежить від систематичного напрацювання класичних, повторюваних на практиці ситуацій. А тому, "кейси" мають бути підібрані з урахуванням таких критеріїв, як: актуальність, повторюваність на практиці, складність, ефективність, можливість поєднання з іншими методами навчання тощо. Особливістю застосування кейс-методу в юридичних науках є те, що законодавство України постійно змінюється, удосконалюється, э'являються колізійні норми, виникають суперечки щодо можливості застосування тієї чи іншої норми права до відповідних правовідносин. Збільшення пізнавальної активності, формування стійкої позитивної мотивації студентів є можливим за використання "кейс- методів" навчання. За допомогою цього методу навчання студент отримає навички комунікації, лідерства, вміння аналізувати інформацію, приймання рішень у стресовій ситуації.
Keywords: кейс-метод, дистанційне навчання, викладання юридичних дисциплін, методики навчання, викладання