ОСОБЛИВОСТІ ПОБУДОВИ ПРОФЕСІОГРАМИ СУЧАСНОГО НАУКОВОГО ПРАЦІВНИКА НАУКОВИХ ПІДРОЗДІЛІВ ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ, ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ПІДРОЗДІЛІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА НАУКОВИХ УСТАНОВ У СИСТЕМІ МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ - Рижиков, В.; Горячева, К.; Бурий, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Розкрито основні теорії розробки професіографічного профілю (професіограми) і досліджено закономірності, зміст, методи, засоби, умови розвитку сучасного наукового працівника наукових підрозділів ВВНЗ, ВНП ЗВО і НУ в системі Міністерства оборони України. Професіограма є основою для побудови портрета особи наукового працівника в системі військової науки. Принципи побудови професіографчного портрета наукового працівника наукових підрозділів ВВНЗ, ВНП ЗВО і НУ в системі МО України необхідно використовувати як при профвідборі майбутніх науковців, так і в службовій характеристиці самого наукового працівника. На відміну від звичайних формальних і беззмістовних виробничих характеристик, професіографічно обґрунтована характеристика – професіограма наукового працівника в системі військової науки – може стати надійною підставою для адекватної оцінки особи науковця і прогнозування його професійної ефективності та можливого прогнозованого кар'єрного зростання. Професіографічна структура наукового працівника в системі МОУ визначає мету і завдання теоретичної, практичної, самостійної, безпосередньої готовності. Перелік вимог професії до психіки особистості та необхідних здібностей становить психограму професії наукового працівника в системі МОУ. Під професійними здібностями розуміють достатньо стійкі властивості особистості, які змінюються у процесі діяльності, забезпечують її успішність і вдосконалення. Професіограма має містити такі відомості: загальні відомості про професію та її динаміку; виробничу характеристику професії; санітарно-гігієнічні умови праці з виокремленням професійних шкідливостей; перелік обсягу знань і вмінь, необхідних для успішної професійної діяльності; характеристику видів і тривалості професійного навчання, можливості підвищення кваліфікації; психограму. Професіограма дозволяє ефективно виконувати професійні вимоги, створювати умови для розвитку особистості наукового співробітника й отримувати продукт, необхідний для суспільства, визначати найбільш можливі шляхи набуття психологічних якостей, професійного навчання та перенавчання, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, а також переорієнтації, якщо це буде потрібно для певної професії науковця в системі МОУ.
Keywords: професіографічний профіль наукового працівника; система наукової роботи в МОУ; теоретичні основи розробки професіограми; науковий працівник ВВНЗ, ВНП ЗВО і НУ