НЕГАТИВІЗМ КУРСАНТСЬКОЇ МОЛОДІ ЯК СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНЕ ЯВИЩЕ - Кравченко, К.; Скрябін, О.; Соколіна, О.; Зарицька, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Представлено результати емпіричного дослідження явища негативізму серед курсантської молоді. Дослідження проведено на базі одного з військових вишів ЗСУ, у якому брали участь 239 курсантів різних спеціальностей від 1 до 5 курсів. Використано методи тестування та контент-аналізу. Метод контент-аналізу дозволив ще раз підтвердити існуючу проблематику, а метод тестування – визначити соціально-психологічні детермінанти виникнення цього явища. Серед використовуваних у дослідженні методик були: методика визначення типу особистості (Дж. Олдхема, Л. Морріса; короткий орієнтовний тест "КОТ" (В. Бузіна, Е. Вандерлика), призначений для визначення рівня розумових здібностей; шкала базових переконань – методика спрямована на визначення глобальних, стійких уявлень індивіда про світ і про себе, базові переконання впливають на мислення, емоційні стани і поведінку людини; методика вивчення акцентуацій особистості (К. Леонгарда, С. Шмішека). За результатами дослідження зроблено висновки: проблема негативізму курсантської молоді впливає не тільки на якість внутрішньої комунікації та освітнього процесу, але і має більш глобальні наслідки взагалі для ЗСУ; серед основних проявів негативізму у курсантському середовищі є ставлення до освітнього процесу, до військового вишу та офіцерського складу, що забезпечують процес їхньої підготовки у ВВНЗ (ВНП ЗВО).
Keywords: негативізм, соціально-психологічні особливості курсантів, освітній процес, ЗСУ