ПРЕДМЕТ ДЕМОКРАТИЧНОГО ЦИВІЛЬНОГО КОНТРОЛЮ НАД СИЛАМИ ОБОРОНИ - Дегтярьов, Д. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Розкрито поняття та особливостей демократичного цивільного контролю над силами оборони. З'ясовано, що правовідносини, що виникають під час закріплення та визначення предмета демократичного цивільного контролю мають комплексний характер і регулюються нормами різних галузей права. Виокремлено зовнішні прояви активності вказаних посадових осіб, які піддаються вимірюванню, узагальненню та аналізу. Одним із таких проявів є поведінка осіб, на яких поширено законодавчі положення про здійснення демократичного цивільного контролю над силами оборони. Предмет демократичного цивільного контролю над силами оборони – елемент діяльності об'єктів контролю, який безпосередньо охоплюється організаційною поведінкою як військових посадових осіб, так й інших категорій військовослужбовців та працівників військових формувань, а також цивільних осіб, які законами України наділені повноваженнями безпосередньо приймати рішення, які стосуються сил оборони. Предмет демократичного цивільного контролю над силами оборони має відповідати таким вимогам: об'єктивність, вимірюваність, конкретність, повторюваність результатів у разі застосування іншими суб'єктами контролю тієї ж самої методології контролю і має джерелом свого походження суспільні відносини, які виникають у секторі безпеки та оборони. Співвідношення між об'єктом і предметом вказаного контролю обумовлюється масштабом діяльності, яка здійснюється для досягнення цілей контролю. При цьому предмет демократичного цивільного контролю над силами оборони завжди менше за своїм масштабом, ніж його об'єкт. Проаналізовано, що достатнє нормативно-правове підґрунтя для реалізації визначених вище вимог ще не створено. Прогалини у правовому регулюванні відносин, пов'язаних з контрольною діяльністю у секторі безпеки і оборони, вимагають свого заповнення. Вказане потребує внесення змін і доповнень до Закону України "Про національну безпеку", спрямованих на конкретизацію системи оцінювання результатів контролю за діяльністю сил оборони.
Keywords: демократичний цивільний контроль, сили оборони, сектор безпеки і оборони, правове забезпечення, правове регулювання, об'єкт контролю, предмет контролю, суб'єкти контролю