ФОРМИ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ ПІДГОТОВКИ КАДРІВ З ВИЩОЮ ВІЙСЬКОВОЮ ОСВІТОЮ ДЛЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Зіборєва, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Запропоновано визначення поняття і видів форм публічного адміністрування підготовки кадрів з вищою військовою освітою для ЗСУ як способи зовнішнього вираження досягнення поставлених перед суб'єктами публічного адміністрування у вказаній сфері цілей, здійснювані правовими та позаправовими (організаційними) методами. Проаналізовано теоретичні підходи до проблеми сутності форм публічного адміністрування, виокремлено найбільш важливі їхні ознаки. Такі форми з урахуванням принципу розмежування за характером та правовою природою поділено на чотири основні види: а) нормотворча діяльність, спрямована на встановлення та конкретизацію прав, обов'язків та відповідальності суб'єктів навчального процесу у ВВНЗ та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти; б) видання виконавчо-розпорядчих та правозастосовчих індивідуальних правових актів; в) здійснення юридично значущих дій з виданням офіційного документа; г) здійснення забезпечувальних дій, необхідних для підтримки діяльності з підготовки кадрів з вищою військовою освітою для ЗСУ (сюди належить широкий комплекс діяльності, пов'язаної з організаційно-управлінським, інформаційним, матеріально-технічним, кадровим, психологічним та іншими видами забезпечення підготовки офіцерських кадрів). Обґрунтовано, що форми публічного адміністрування підготовки кадрів з вищою військовою освітою для ЗСУ є невід'ємною частиною понятійного апарата публічного адміністрування в секторі безпеки та оборони. Онтологічна природа досліджуваних форм публічного адміністрування зумовлена необхідністю практичної реалізації правових приписів на нормативно-правовому та індивідуальному рівні для досягнення цілей правового регулювання (забезпечення обороноздатності держави шляхом підготовки необхідної кількості офіцерських кадрів, що мають необхідні для цього знання, вміння, навички та особисті якості). Обґрунтовано, що напрями подальших наукових досліджень мають охоплювати проблеми, які виникають під час реалізації правових та позаправових (організаційних) форм публічного адміністрування підготовки кадрів з вищою військовою освітою для ЗСУ, а також шляхи розв'язання вказаних проблем.
Keywords: публічне адміністрування, форми публічного адміністрування, підготовка кадрів, ЗСУ, вища військова освіта, правові форми, позаправові форми, правове регулювання