ЗАВДАННЯ ТА ПРИНЦИПИ ВЗАЄМОДІЇ МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ З ІНШИМИ ДЕРЖАВНИМИ ОРГАНАМИ - Пономарьова, Д. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Обґрунтовано актуальність уточнення, формулювання та розмежування завдань і принципів взаємодії Міністерства оборони України з іншими державними органами. Наголошено, що однією із сутнісних ознак взаємодії є спільність виконуваних завдань, що об'єктивно обґрунтовує доцільність об'єднання зусиль двох чи більше учасників взаємодії. МОУ взаємодіє з іншими державними органами, передусім з тими, що входять до складу сектора безпеки й оборони, задля забезпечення формування та реалізації державної політики з питань національної безпеки у воєнній сфері, сферах оборони та військового будівництва в мирний час й особливий період. Вагомість цих завдань та їхнє стратегічне значення для держави, суспільства та кожного громадянина обумовлює важливість налагодження ефективної взаємодії, що залежить насамперед від засадничих принципів її організації та реалізації. Обґрунтовано актуальність дослідження завдань і принципів взаємодії МОУ з іншими державними органами. Проаналізовано положення чинного адміністративного законодавства, яке регламентує завдання МОУ з іншими державними органами. Уточнено, сформульовано та розмежовано завдання взаємодії МОУ з іншими державними органами в розрізі двох взаємопов'язаних і взаємодоповнюючих груп: 1) поставлених завдань перед МОУ, які планується досягти, у тому числі, і шляхом взаємодії з іншими державними органами; 2) завдань безпосередньо взаємодії Міністерства оборони України з іншими державними органами, очікувані результати від реалізації яких обумовлюють власне доцільність цієї взаємодії. Виділені принципи взаємодії МОУ з іншими державними органами, які було розділено на дві взаємодоповнюючі групи: 1) базові принципи діяльності МОУ, у тому числі, і його взаємодії з іншими державними органами: а) універсальні управлінські принципи; б) нормативно-правові принципи; в) спеціальні принципи діяльності МОУ; 2) специфічні принципи взаємодії МОУ з іншими державними органами, на яких базується безпосередньо ця взаємодія і від яких залежить ефективність її реалізації.
Keywords: адміністративно-правове забезпечення, взаємодія, ефективність взаємодії, завдання взаємодії, Міністерство оборони України (МОУ), принципи взаємодії