ПРИНЦИП ПОЛІМАСШТАБНОСТІ ГЕОІНФОРМАЦІЙНОГО МОНІТОРИНГУ МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА - Міхно, О.; Патракеєв, І.; Левінськова, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Стаття є продовженням серії публікацій, в яких розглянуто тактичні властивості геоінформаційного моніторингу міського середовища, що є необхідною складовою сучасного воєнно-географічного опису театру військових дій. Властивість полімасштабності дозволяє виявити просторово-часові особливості розвитку міського середовища на різних територіальних рівнях – глобальному, регіональному, локальному, а також на макрорівні та мезорівні. Розглянуто теоретико-множинне подання принципу полімасштабного моделювання об'єктів міського середовища, на основі якого моделі і методи геоінформаційного моніторингу на кожному масштабному рівні можуть бути подані як композиція упорядкованих пар різного структурного типу. Наведено приклад ієрархії методів і моделей, використовуваних у дослідженнях міського середовища. Введено поняття базових моделей-композицій і запропоновано технологію для побудови полімасштабних композицій, які дозволяють визначати обчислювальну сутність відповідних математичних моделей на кожному рівні полімасштабного підходу в дослідженні міського середовища. Розроблено узагальнену схему застосування принципу полімасштабної декомпозиції об'єкта геоінформаційного моніторингу міського середовища з визначенням моделей об'єкта моніторингу на кожному рівні інформаційного простору. Кожен рівень території, що спостерігається, мовою теорії категорій можна інтерпретувати як деяку категорію, об'єктами якої є просторові дані, які організовані у вигляді тематичних шарів (векторних і растрових) і містять множину просторових об'єктів, що згруповані за принципом тематичної близькості та в певній системі координат, узагальненої для тематичних шарів. Запропонована система моніторингу міського середовища дозволяє вдосконалювати принципи прийняття управлінських рішень при розробці програм розвитку територій різних масштабів.
Keywords: геоінформаційний моніторинг, принцип полімасштабності, міське середовище, інформаційний простір, просторове моделювання