ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСУ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ПРАВООХОРОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ В УМОВАХ БАКАЛАВРАТУ - Близнюк, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Обґрунтовано психолого-педагогічні особливості процесу професійної підготовки майбутніх офіцерів правоохоронної діяльності ЗСУ в умовах бакалаврату. Встановлено, що професійна підготовка майбутніх офіцерів правоохоронної діяльності поступово переходить до готовності майбутнього офіцера виконувати поставлені професійні завдання. Уточнено, що освітній процес у військових закладах вищої освіти проходить в умовах суперечностей між новими постійно зростаючими вимогами до сучасного рівня підготовки майбутніх офіцерів і недостатнім традиційним рівнем підготовки, між творчим рівнем викладання і репродуктивним характером навчання, які можливо розв'язати шляхом впровадження нових інноваційних технологій та методик навчання. З'ясовано, що в основу процесу формування знань, вмінь та професійних навичок майбутніх офіцерів правоохоронної діяльності має бути покладено два основні етапи: проблемно-предметний, під час якого відбувається первинне сприйняття та осмислення змісту і досвіду подальшої професійної діяльності; ціннісно-регуляційний, за яким відбувається формування командних навичок і професійних вмінь майбутнього офіцера, відбувається розвиток творчого стилю, формуються мотиви, ціннісні орієнтації, лідерські якості тощо. Виокремлено психологічні компоненти, які впливають на професійну підготовку майбутніх офіцерів: умотивованість до навчання, емоційно-вольові властивості особистості майбутнього офіцера, інтелектуальна готовність до вирішення професійних завдань, сформовані вміння та навички виконання професійних завдань, сукупність особистісно-професійних якостей майбутнього офіцера, рефлективність. Визначено, що рівень професійної підготовки майбутніх офіцерів правоохоронної діяльності обумовлено мірою їхньої активності як суб'- єкта, особливостями та можливостями самостійно організовувати свої дії, поведінку, діяльність загалом на основі інтелектуальної готовності й усвідомлення значущості особистих і способів розв'язування професійних завдань, у тому числі, тактичних.
Keywords: модель, професійна підготовка, офіцери правоохоронної діяльності, ЗСУ, військовий заклад вищої освіти