ТИПОВІ ПОРУШЕННЯ, ЩО ВИЯВЛЯЮТЬСЯ В ПРОЦЕСІ АУДИТУ ВІЙСЬКОВИХ ЧАСТИН ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Шрамко, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Розглянуто загальні засади внутрішнього аудиту, поняття, суть, а також теоретичні засади та методичні особливості проведення внутрішнього аудиту у військових частинах ЗСУ. Приділено значну увагу меті внутрішнього аудиту в цілому та в ЗСУ зокрема. Дано визначення аудиту та внутрішнього аудиту відповідно до норм чинних нормативно-правових актів України. Детально описано процес планування, організації та безпосереднє проведення внутрішнього аудиту, проведено аналіз нормативно-правової бази щодо проведення внутрішнього аудиту у бюджетних установах і, зокрема, у ЗСУ. Особливу увагу приділено етапам аудиту, аналізу типових порушень, що виявляються в процесі внутрішнього аудиту та внутрішнього контролю. Проаналізовано результати внутрішнього аудиту в 2014– 2019 рр., наведено типові порушення, що виявляються в процесі внутрішнього аудиту, та детально розглянуто порушення в 2019 р. Частими причинами порушень стосовно неякісного ведення кількісного обліку військового майна в службах військових частин, які призвели до збитків, ризиків незаконних видатків та нестач, є низький професійний рівень та недбале виконання функціональних обов'язків посадовими особами, призначеними на посади начальників служб,і відповідних посадових осіб військових частин, закріплених на забезпечення, яким за своїми обов'язками належало своєчасно відпрацьовувати документи щодо ведення обліку матеріальних цінностей, витрачання за нормами та списання військового майна, ведення книг обліку втрат та нестач. На сьогодні постає питання впровадження дієвої системи організації внутрішнього аудиту та пристосування його методики до діяльності бюджетних установ, у тому числі, і військових частин ЗСУ в умовах реформування та поглиблення інтеграційних процесів в економіці України.
Keywords: фінансовий контроль, внутрішній аудит, аудиторська діяльність, аудитор, фінансова звітність, військова частина, внутрішній фінансовий контроль