ЗАСТОСУВАННЯ ГЕОІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ У КОНТЕКСТІ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ ТА МЕДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Федченко, О.; Литвиненко, Н.; Пінчук, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Досліджено можливості застосування географічних інформаційних систем (ГІС) у контексті реформування системи охорони здоров'я України та медичного забезпечення ЗСУ. Розглянуто суттєву допомогу ГІС у забезпеченні своєчасної медичної допомоги в умовах надзвичайних ситуацій – стихійних лих, несприятливих погодних умов, військових конфліктів, масових безпорядків, коли прийняття рішень має бути швидким. Доведено, що ГІС-аналіз підвищує ефективність виконання як рутинних задач, так і планування на всіх рівнях управління. Проаналізовано досвід використання ГІС на різних етапах реформування і розвитку системи охорони здоров'я у провідних країнах світу, який свідчить про покращення процесу управління завдяки ГІС. Виклики сучасності потребують від системи охорони здоров'я та медичного забезпечення ЗСУ застосування передових інформаційних технологій для збору, управління, аналізу, візуалізації та поширення даних, що істотно може забезпечити географічні інформаційні системи. Без ГІС неможлива ефективна робота в кризових, надзвичайних ситуаціях або в умовах військового конфлікту, оскільки від цього залежить життя та здоров'я людей. Розглянуто приклади проблем і задач, що можуть бути вирішені певними засобами ГІС. Акцентовано на необхідності реорганізації роботи з даними в закладах охорони здоров'я, які й досі недостатньо оснащені необхідними технічними засобами, програмним забезпеченням та підготовленими кадрами. Вказано на здатність серверних ГІС та технологій геопорталу забезпечити організацію роботи з даними, їхнє використання великою кількістю людей і збір даних, які будуть миттєво доступними для використання. Розглянуто перспективу в галузі охорони здоров'я в застосуванні засобів ГІС-аналізу, що дозволяють отримувати дані, необхідні для прийняття зважених рішень, прогнозування і планування подальшої діяльності у короткостроковому та довгостроковому періоді.
Keywords: географічні інформаційні системи, охорона здоров'я, медичне забезпечення, просторовий аналіз, інформаційні технології, геопортал