МОДЕЛЬ СТИМУЛЮВАННЯ НАУКОВОГО ТА ВИКЛАДАЦЬКОГО СКЛАДУ В ЗВО УКРАЇНИ ШЛЯХОМ ВИКОРИСТАННЯ ІТ ПІД ЧАС ОБМІНУ ЗНАННЯМИ З МЕТОЮ ПОКРАЩЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАУКОВИХ ПУБЛІКАЦІЙ - Бурдюг, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Наукові дослідження та розробки займають центральне місце в національних і цивілізаційних досягненнях. Дослідження та розвиток у будь-якій країні вимірюється відповідно до результатів досліджень, зокрема, наукових публікацій, які є основним критерієм оцінки викладачів і науково-педагогічного персоналу ЗВО та наукових установ. Корисні знання як найважливіший ресурс в університетах сприяють якості результатів діяльності працівників в організації. Обмін знаннями або інформацією між працівниками важлий для науковців і практиків. Набуття знань, їхній обмін та використання – це три типи управління знаннями. Вища освіта в Україні прагне посилити наукові дослідження як головну складову розвитку нації та її університетів. Останніми роками вища освіта в Україні ініціювала безліч проєктів із вдосконалення досліджень щодо продуктивності науково-викладацького складу в українських університетах. Українська вища освіта прагне автоматизувати всю дослідницьку діяльність для підвищення результативності досліджень. Розглянуто вплив використання знань, їхнє спільне використання для вдосконалення наукових публікацій науковців і викладачів українських університетів. Визначено фактори, що сприяють підвищенню рівня обміну знаннями. Автор провів онлайн-інтерв'ю з 350 представниками науково-педагогічного персоналу Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вивчив наукові статті та вебсайти академічних установ для визначення важливих показників вимірювання продуктивності наукових досліджень. Встановлено, що комп'ютерно-опосередкована комунікація і характер знань є головними чинниками, що позитивно впливають на обмін знаннями. Автор дійшов висновку, що наукові публікації є основним показником вимірювання продуктивності досліджень, а обмін академічними знаннями й опосередковане спілкування значно підвищує продуктивність досліджень в університетах України.
Keywords: обмін знаннями, українські університети, інформаційно-комунікаційні технології, наукові публікації, головні показники ефективності