ПІДХОДИ ТА ЕФЕКТИВНІ МЕТОДИ ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Кузнєцова, О.; Златніков, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Існує багато підходів до викладання іноземних мов, розроблених наприкінці минулого століття, які широко застосовують при викладанні іноземних мов для спеціальних цілей у вищій школі на сучасному етапі навчання. Спектр методів навчання варіюється залежно від того, на яких аспектах засвоєння мови вони наголошують – від викладання граматики до лексикографічного компонента сучасної англомовної культури ділового та професійного спілкування, які розглядають як елемент комунікативних навичок молодих військових і цивільних фахівців. Оскільки існує широкий спектр різних підходів і методів викладання іноземної мови для професійних цілей, що використовують на уроках, то чи доведено, що деякі методи більш ефективні для набуття та збереження набутих навичок. Представлено практичні рекомендації щодо мотивації студентів до вільного усного (письмового) спілкування іноземною мовою з урахуванням професійних потреб; передбачено послідовність етапів, на яких логічно виконують нові програми для вивчення іноземної мови спеціального призначення, а також пропозиції щодо словникового запасу. На сучасному етапі розширення міжнародних контактів у різних сферах діяльності для студентів більш важливо розширити свої знання мов поза повсякденною іноземною мовою (англійською). Вивчення іноземних мов має ряд переваг, зокрема, сприяння ефективному спілкуванню та побудові партнерських відносин, ділових і військових відносин з людьми з інших країн/культур. Оскільки існують фактори, які впливають на ефективне засвоєння іноземної мови в контексті двомовності, то сучасна методика викладання іноземних мов має свої особливості з урахуванням цільових сфер і стандартів. Проведено оцінку та аналіз останніх тенденцій у методиці викладання іноземних мов, що забезпечує основу для ефективного вивчення іноземної мови в професійних цілях з урахуванням комунікативної спрямованості ділового та професійного спілкування.
Keywords: загальні навички, комунікативний досвід, професійне/ділове спілкування, міжособистісне спілкування, природний спосіб викладання, комунікативний метод