ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ МОДЕЛІ ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ КУРСАНТІВ В ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ ВИЩОГО ВІЙСЬКОВОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ - Каменюк, Ю. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Висвітлено процес розробки й обґрунтування моделі патріотичного виховання курсантів в освітньому середовищі ВВНЗ, що складається із п'яти взаємопов'язаних компонентів: цільового; діагностичного; проєктувального; організаційного; контрольно-оціночного. Розробку моделі здійснено з урахуванням вимог системного, діяльнісного, аксіологічного, історичного та діагностичного підходів. Здійснено покомпонентний опис моделі й окреслено напрями подальших досліджень. Цільовий блок визначає головну мету патріотичного виховання курсантів. У діагностичному блоці висвітлено порядок проведення констатуючого експерименту та методики дослідження рівня патріотизму військовослужбовців. Проєктувальний блок сформованої моделі призначено для створення психолого-педагогічних умов формування патріотизму курсантів, а також для розробки необхідного інструментарію. Результатом проєктувального блоку є цільова програма формування патріотизму військовослужбовців "Патріот України". Організаційний блок показує порядок проведення заходів цільової програми. Контрольно-оціночний блок моделі сформовано для організації контролю, оцінки результатів та подальшої корекції цільової програми формування патріотизму у курсантів. Для якісної оцінки заходів визначено систему критеріїв та показників патріотизму, здійснено їхній опис. Наголошено, що найважливішим здобутком пропонованої моделі є цілісність подання інформації про процес формування патріотизму курсантів. Визначено напрями подальших досліджень, що полягають у проведенні дослідно-експериментальної роботи із формування патріотизму військовослужбовців та апробації цільової програми формування патріотизму військовослужбовців "Патріот України" в освітньому процесі ВВНЗ.
Keywords: модель, патріотичне виховання, системний підхід, діяльнісний підхід, аксіологічний підхід, культурологічний підхід, програма, критерії, показники