ІННОВАЦІЙНЕ СЕРЕДОВИЩЕ В МЕХАНІЗМІ РОЗВИТКУ ВОЄННО-ЕКОНОМІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ З ІНОЗЕМНИМИ ДЕРЖАВАМИ - Щербина, І.; Пахольчук, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Викладено загальні засади структуризації інноваційного середовища розвитку воєнно-економічного співробітництва України з іноземними державами як передумови формування у перспективі національної воєнно-інноваційної системи. Зауважено, що воєнно-економічне співробітництво України з іноземними державами є динамічним процесом, якому притаманний прогресивний розвиток. Визначено, що інноваційне середовище є складовою воєнно-економічного простору, який утворено внаслідок спільної діяльності двох або більше країн. Установлено місію інноваційного середовища, що виражається у спроможності забезпечити потреби країни у високотехнологічних зразках озброєння, задоволення попиту міжнародного мілітарного ринку та зайняття власної ніші на глобальному ринку зброї. Виявлено і розкрито системні ознаки інноваційного середовища, а також його структурні компоненти – принципи, функції, форми діяльності та методи регулювання. Обґрунтовано інституалізацію та поглиблення структуризації інноваційного середовища з метою підвищення ефективності його діяльності внаслідок синергетичного ефекту системи та подальшого формування національної воєнно-інноваційної системи. Акцентовано увагу на доцільності організаційного оформлення суб'єктів інноваційного середовища розвитку воєнно-економічного співробітництва України з іноземними державами у вигляді оборонних технопарків, технополісів, інкубаторів, асоціацій та стратегічних альянсів. Запропоновано як напрям подальших досліджень зосередити увагу на вдосконаленні інституційного забезпечення інноваційного середовища шляхом створення профільного структурного підрозділу в апараті Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, детальне опрацювання його функцій та наділення достатніми повноваженнями з регулювання інноваційного середовища сектора безпеки та оборони.
Keywords: інноваційне середовище, національна воєнно-інноваційна система, воєнно-економічне співробітництво, інституалізація інноваційної діяльності, оборонний технопарк, оборонний технополіс