БАНК ЗЕМЕЛЬ ЯК ДЖЕРЕЛО ЗБІЛЬШЕННЯ ДОХОДІВ СПЕЦІАЛЬНОГО ФОНДУ МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ - Сизов, А.; Кузьменко, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
У статті проаналізовано стан та розвиток банку земель Міністерства оборони України за роки української незалежності згідно з даними Держгеокадастру та Міністерства Оборони України, а саме: особливості їх відчуження та повернення за результатами судових розслідувань. Наведено основні проблеми земельного обігу, економічну доцільність та механізм його запровадження, а також шляхи вирішення проблем. Визначено та обґрунтовано порядок оцінки вартості земельних ділянок, необхідність та ефективні методи подальшого використання земель міністерством з прогнозом збільшення можливих надходжень до спеціального фонду Міністерства оборони України за рахунок продажу земель або надання їх в оренду. Обрано найбільш привабливий метод збільшення доходів спеціального фонду Міністерства оборони України за рахунок обігу земель оборони. Суб'єктами права користування землями, наданими для потреб оборони, виступають військові частини, установи, військово-навчальні заклади, підприємства та організації Збройних Сил України, інші військові формування, які функціонують як самостійні юридичні особи. Земельні ділянки цим суб'єктам надаються головним чином у постійне користування. Незалежно від завдань і функцій, покладених на користувачів землями оборони, вони користуються загальними для всіх землекористувачів правами, а також виконують відповідні обов'язки, пов'язані із забезпеченням раціонального використання та належної охорони земельних ресурсів.
Keywords: банк землі, обіг землі, земельна ділянка, землі оборони