ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ РОБІТ З ЗЕМЛЕУСТРОЮ НА ТЕРИТОРІЇ ВІЙСЬКОВИХ МІСТЕЧОК - Савков, П.; Левінськова, Н.; Криць, Ю. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
У статті висвітлюються основні аспекти нормативно-правової бази земельного кадастру в Україні. Визначено недоліки існуючої, не ефективно діючої, земельно-кадастрової системи, які істотно підвищують конфліктний потенціал земельних відносин. Розглядаються передумови створення ефективної земельно-кадастрової системи на прикладі землевпорядкувальних робіт в Міністерстві оборони України. Охарактеризовано стан сучасного державного земельного кадастру України. Висвітлено передумови розроблення цілісної системи заходів, яка дозволить кардинально удосконалити систему ведення державного земельного кадастру в Україні. Окреслені причини відсутності проведення всеохоплюючої реєстрації ділянок земель оборони Міністерством оборони України. Визначені актуальні проблеми земель оборони у ЗСУ. Виокремленні системні недоліки, які заважають всебічному та законному використанню нерухомого активу Збройних Сил України. З метою приведення до законодавчої бази реєстру земельних ділянок та нерухомого майна розглянуто передумови створення автоматизованої системи реєстру земель та нерухомого майна Збройних Сил України. Надані пропозиції щодо створення центру землеустрою, кадастру та реєстрації земельних ділянок при МОУ, що узгоджуватиме питання землеустрою, кадастру та реєстрації земельних ділянок. Для забезпечення прямого контролю за процесом оперативного втручання визначено філіали, які підпорядковуватимуться центру. Запропоновано комплекс пропозицій щодо створення ефективного управління земельним фондом Збройних Сил України, які дадуть можливість не лише проведення повної інвентаризації усього майна, а й суттєво пришвидшать процес передачі земельних ділянок Міністерству оборони України.
Keywords: земельний кадастр, земельна ділянка, кадастрова карта, землевпорядні роботи, військове містечко