ВИЗНАЧЕННЯ ДЕЯКИХ СКЛАДОВИХ КОГНІТИВНО-ПІЗНАВАЛЬНОЇ СФЕРИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ПІДРОЗДІЛІВ ДЕСАНТНО-ШТУРМОВИХ ВІЙСЬК ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Кравченко, К. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
Когнітивно-пізнавальна сфера особистості має принципове навантаження в плані побудови моделі світу. Серед пізнавальних процесів виділяють відчуття і сприймання, пам'ять, мислення і уяву, увагу. Науково-психологічний підхід вимагає аналітичного розгляду процесів пізнання, однак у реальному психічному житті всі ці процеси злиті, єдині і залежать від структури і змісту особистості людини, її мотивів, глобальної мети тощо.Когнітивно-пізнавальна сфера особистості займає важливе місце у багатьох видах професійної діяльності. Не виняток і військова діяльність. Своєчасна та правильна орієнтація в бойовій обстановці, оцінка власної ролі та значимості в ній, не кажучи вже про прийняття командирських рішень, від яких може залежати не тільки результат поставленої задачі, але життя та здоров’я інших військовослужбовців, досягаються шляхом важкої інтелектуальної діяльності. Окрім того, що військовослужбовець повинен чітко розуміти алгоритм дій у штатних ситуаціях службової діяльності, він має володіти навичками саморегуляції пізнавальних функцій, достатнім творчим потенціалом та здатністю до швидкого логічного аналізу малопомітних ускладнень ситуації в умовах ведення бойових дій.У цій роботі розкриваються деякі аспекти когнітивно-пізнавальної сфери військовослужбовців, а саме особливості мислення та розумові здібності (інтелект).У статті наведені деякі результати емпіричних досліджень, які були проведені в частинах Десантно-штурмових військ Збройних Сил України з 2019 до 2020 року. У дослідженні брали участь 173 військовослужбовці – учасники бойових дій на сході України. Оскільки проведене дослідження було досить об’ємним, його результати будуть висвітлені в серії наукових публікацій.Ця частина дослідження має на меті визначити особливості деяких складових когнітивно-пізнавальної сфери, які притаманні кращим військовослужбовцям Десантно-штурмових військ. Дослідження було побудоване наступним чином. Воно мало два напрямки роботи: перший – це проведення діагностичних методик з військовослужбовцями; другий – проведення опитування безпосередніх командирів цих військовослужбовців задля виділення еталонної групи. Необхідність виділення еталонної групи полягала у наступному: визначення певних осіб серед загального числа досліджуваних, показники психологічних характеристик яких будуть визначатися як найкращі та необхідні для забезпечення ефективного ведення бойових завдань. Опитування безпосередніх командирів складалося лише з одного питання: «Кого зі своїх підлеглих Ви можете охарактеризувати як військовослужбовця, який ефективно виконував задачі у районі ведення бойових дій». Тут дуже важливо підкреслити саме виконання бойових задач, а не будь-які інші характеристики, наприклад, гарна дисципліна, гарні стосунки з колективом тощо. До першої-еталонної групи увійшли 18 військовослужбовців, до другої групи – 155.Шляхом виділення еталонної групи та подальшого порівняння визначених показників з іншою групою, мета, яку ставили перед собою дослідники, була досягнута.Результати проведеного дослідження можуть бути використані під час визначення кандидатів для проходження служби у лавах Десантно-штурмових військ Збройних Сил України за умови, що будуть внесені певні зміни до Інструкції з організації професійно-психологічного відбору в Збройних Силах України. Також отримані результати можуть використовуватись військовими психологами під час проведення внутрішньої роботи (психологічної підготовки та психокорекційних заходів) для досягнення особовим складом показників кращих представників свого роду військ.
Keywords: військовослужбовці, Десантно-штурмові війська, когнітивно-пізнавальна сфера, інтелектуальні здібності, тип мислення, стиль мислення, учасники бойових дій, психологічні характеристики, операція Об’єднаних сил, професійно-психологічний відбір