ПРОЕКЦІЙНО-РАСТРОВІ МЕТОДИ РЕЄСТРАЦІЇ ПЕРЕТИНІВ ПОВЕРХНІ ЛОКАЛЬНИХ ОБ'ЄКТІВ - Білоус, В.; Боднар, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
У роботі вирішується задача візуалізації ізоліній рельєфу на поверхні об’ємних тіл. Сучасні методи і засоби цифрової фотограмметрії представляють реальну можливість повернутися до відомих раніше аналогових методів візуалізації, спостереження в реальному часі, аналізу та оцінки форми поверхні локальних об’ємних тіл. Суть таких методів полягає в проектуванні лінійного растру цифровим проектором або лазерної світлової площини на об'єкт та спостереженні в реальному часі і, при необхідності, фотографуванні локалізованого на об’єкті сімейства ізоліній і обробкою з використанням сучасних програмних та технічних засобів та цифрових технологій. Така методика досить успішно використовувалась при вивченні локальних об’єктів невеликого розміру в багатьох галузях застосування прикладної фотограмметрії: архітектура, будівництво, вивчення пам’яток історико-культурної спадщини, судно, авіа, авто будування, медицина, тощо. В роботі приводяться схеми та аналіз їх застосування з виконанням зйомки проектуванням лінійного растра паралельним пучком, переміщенням світлової площини, центральним проектуванням растра, математичний апарат розрахунку параметрів знімання та результати знімання поверхні конуса, лопаті гвинта, скульптури. Наведені узагальнені формули дозволяють обирати параметри знімання об’єктів, виконувати розрахунки та отримувати розміри і графічні моделі ізоліній поверхонь.Стаття призначена для студентів та викладачів в галузі знань Архітектура та будівництво і спеціалістів, які працюють в області застосування сучасних методів прикладної фотограмметрії.
Keywords: лінійний растр, сімейство ізоліній, аналогові методи, паралельний пучок, коліматор, центральна проекція, цифрові технології, векторна графіка, світлова площина, цифровий проектор, реальний час