БУРШТИНОВА ГАЛУЗЬ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМА СТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ - Комлєв, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
В останні роки одним із брендів України став бурштин. Це важливо для нашої країни, бо у світі віками зберігається мода на ювелірні вироби з бурштину. Бурштин постійно вивчається, відкриваються все нові його природні властивості, споживчі якості. Бурштин і продукти його переробки нині широко використовують в медицині, фармацевтиці, парфумерії, машинобудівній, хімічній, меблевій, харчовій, харчосмаковій промисловості, сільському господарстві. У світі зростає попит на бурштинову сировину і ростуть ціни на неї. Нині, в Україні стрімко розвивається галузь («бурштинова»), яка включає пошуки, видобуток і переробку бурштину. Розвиток «бурштинової» галузі Україні викликав цілий комплекс пов’язаних між собою проблем. Вони (як і галузь в цілому) нині є об’єктом національної безпеки країни. Єдина цілісна національна програми розвитку галузі одна із них.Законодавча база для розвитку бурштинової галузі в Україні в цілому існує, проте не до кінця доведеним є питання її нормативно-правового регулювання. Основною проблемою розвитку бурштинової галузі в Україні є обмеженість сировинної бази. Незважаючи на великий попит і потенційно великі запаси, Україна не готова виходити на світові ринки і забезпечувати серйозні валютні надходження. Розширення сировинної бази бурштинової галузі України відбувається нині шляхом збільшення видобутку на відомих родовищах та відкриттям нових родовищ. Другий шлях є стратегічний, який визначатиме розвиток бурштинової галузі в наступні роки. Основу його складатиме прогнозно-пошукова система бурштину, яка спирається на теорії утворення бурштину, системну методологію, комплексну методику досліджень.
Keywords: бурштин, бурштинова галузь України, національна програма розвитку, прогнозно-пошукова система бурштину, нормативно-правове регулювання