ГУМАНІТАРНА ОСВІТА Й ВІЙСЬКОВА СПРАВА В СУЧАСНОМУ НАУКОВОМУ ДИСКУРСІ - Алещенко, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
У статті розглядаються проблеми гуманітарної освіти, з’ясовується її роль та значення для формування національної ідентичності в контексті сучасного наукового дискурсу. Висвітлено основні принципи гуманітарної освіти та її ключові аспекти. Наголошується, що питання формування світогляду, української ідентичності, громадянської позиції, військової культури належать до найактуальніших проблем відродження та розвитку українського війська.Визначено, що гуманітарне знання, є важливою складовою системи вищої освіти та дозволяє сформувати не вузько підготовленого професіонала, а особистість, громадянина та патріота. Роль гуманітарної складової у закладах вищої освіти полягає в її покликанні не лише забезпечувати передачу наукових знань слухачам, а й формувати їх ціннісні орієнтири, підвищувати рівень культури.У цьому контексті ґрунтовного осмислення потребує покликання гуманітарної складової освіти як важливого чинника суспільних перетворень. Констатовано невідповідність між обсягом гуманітарних знань (дисциплін) і можливістю їх засвоєння у відведені для цього терміни; формуванням різних гуманітарних педагогічних практик; продовженням відтворення традиційних форм викладання, що вичерпали себе в значній мірі; гуманітарна складова освіти слабо реагує на проблеми і запити сучасності.Розкрито терміни “hardskills” і “softskills”, як основні компетентності, що формують заклади вищої освіти. Визначається, що одним із важливих завдань сьогодення є підготовка фахівців нового типу, які мають ключові компетентності сформовані на високому рівні; здатні до постійного поповнення й оновлення знань; досконало володіють іноземними мовами на рівні, який достатній для здійснення якісного професійного іншомовного спілкування. Сучасні модульні освітні технології повинні бути орієнтовані на нову систему знань і дозволять здійснювати їхнє поповнення й відновлення в умовах безперервної освіти в процесі всієї служби офіцера.Наголошується, що велике значення у створенні єдиного простору історичної пам’яті та формуванні національної ідентичності має розробка гуманістичної стратегії у військовій справі – збільшення викладання гуманітарних дисциплін у закладах вищої освіти сил оборони спрямованих на підготовку фахівців нового типу, які мають ключові компетентності офіцера-лідера, патріота.Зазначається, що у військових навчальних закладах армій провідних країн світу значна увага приділяється викладанню суспільних наук, як проблемі національної безпеки. Сформовано основні шляхи щодо підвищення ефективності системи вищої військової освіти України відповідно до європейських вимог.
Keywords: освіта, військова освіта, гуманітарна освіта, компетентність, національна ідентичність