ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЯКОСТІ СИСТЕМНОЇ УПРАВЛІНСЬКОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ТАКТИЧНОГО РІВНЯ - Бурий, С.; Бура, Ю. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
У статті розкриваються та науково обґрунтовуються педагогічні умови, які визначають забезпечення якісної професійної підготовки майбутніх офіцерів, а саме: дидактичні, академічні, педагогічні умови в освітньому процесі вищого військового навчального закладу. Педагогічні умови в освітньому процесі управлінської підготовки військових становлять основу у формуванні високого військового професіоналізму, який має складовими: систему професійних знань і вмінь з управління підрозділом, навчання та виховання підлеглого особового складу; систему поведінкових якостей; систему морально-психологічних якостей. Теоретично обґрунтовуються управлінська культура офіцера та її практичне значення для офіцера під час виконання ним соціально значимих професійних обов’язків.Організаційно-методичні педагогічні умови формування управлінської культури майбутніх офіцерів – це заходи освітнього процесу, які забезпечують суб’єктну поведінку курсантів, створюють сприятливі умови для них як повноцінного суб’єкта освітнього процесу. Методично-організаційні умови освітнього процесу ВВНЗ – це застосування професійно орієнтованих методик і дидактичних технологій проведення навчальних заходів, які мають методично обґрунтовано стимулювати розвиток і вдосконалення процесів мислення із урахуванням вікових особливостей, військово-професійного та управлінського досвіду, майбутніх кар’єрних перспектив і посадових компетенцій майбутніх офіцерів; забезпечення розвитку основ управлінської культури курсантів у освітній діяльності.До організаційно-педагогічних умов формування управлінської культури майбутніх офіцерів необхідно віднести створення професійно орієнтованого навчального середовища у ВВНЗ; забезпечення міжпредметних зв’язків між навчальними дисциплінами, які створюють сприятливі організаційні умови для цілеспрямованого розвитку освітнього процесу військового навчального закладу під час підготовки офіцерів тактичного рівня.Педагогічні умови слугують основою для опанування майбутнім офіцером тактичного рівня в процесі навчання загальнотеоретичних дисциплін професійного спрямування та основою управлінської підготовки як військового командира.
Keywords: управлінська культура офіцера, педагогічні умови, управлінська підготовка у вищих військових навчальних закладах