СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО СТАНУ ТА РОЗВИТКУ ІСТОРИЧНОЇ ГЕРМЕНЕВТИКИ: ПЕДАГОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Вановська, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
Стаття присвячена визначенню особливостей історичної герменевтики, розвитку поняття «розуміння» в рамках педагогічного герменевтичного методу; показано нерозривний зв’язок теорії розуміння та герменевтики; прослідковано шлях становлення герменевтики як напрямку історії та розглянуто бачення розуміння різними дослідниками. Порушено питання доцільності розширення традиційних засобів і методик історичної науки за рахунок герменевтики. Застосовано такий герменевтичний арсенал, як увага до історичного тексту, розкриття його сенсу (явного та прихованого), використання практичних герменевтичних знань у процесі дослідження еволюції історичної герменевтики, розглянуто педагогічні умови та технології, які забезпечують це розуміння. Наведено роль педагогічної культури викладачів, як основного чинника розуміння. Розглянуто взаємозв’язок між освітою, особистістю та соціокультурним середовищем, та його вплив на процеси розуміння.Проведений огляд забезпечує можливість дійти висновку про те, що процес розуміння є комплексною методологічною проблемою, яка з різних сторін досліджується герменевтикою, педагогікою, семіотикою, історією, психологією, соціологією та іншими науками. При цьому завдання полягає не у протиставленні усіх цих методів та підходів, а в їх розумному поєднанні та доповненні, щоб отримати як найточніше, повне та всебічне уявлення про різноманітні аспекти проблеми розуміння. Глибокі трансформації, що відбулися та відбуваються в сучасному суспільстві, поставили науку, і історію зокрема, перед очевидним фактом переосмислення значного кола питань, висунутих потребами сьогодення, нового стану соціально-економічних та соціально-культурних стосунків.
Keywords: герменевтика, розуміння, історична герменевтика, документ, тлумачення, історичні джерела, інтерпретація, пояснення, мова, текст, сенс