УДОСКОНАЛЕННЯ ВМІНЬ ТА НАВИЧОК ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ СТУДЕНТІВ УНІВЕРСИТЕТІВ: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ - Коваленко, О.; Камінська, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
У статті автором представлені сучасні погляди британських науковців щодо формування навичок працевлаштування студентів університетів, зокрема під час вивчення іноземних мов. Зростання кількості студентів, які знаходяться у пошуку роботи, залежність національної економіки та соціального благополуччя від якості підготовки випускників, підтвердження економічної доцільності фінансових вкладень у власну освіту вважаються надважливими факторами у контексті підвищення рівня конкурентоздатності студентів на ринку праці Великої Британії. З огляду на це, конкурентоздатність розглядається як широкий спектр якостей та навичок, необхідних для працевлаштування, зокрема тих, яких найбільше потребуватиме працедавець, у такий спосіб формуючи діапазон вмінь та навичок, потрібних для розбудови власної кар’єри, виявляючи якості, які сприймаються працедавцями необхідними для ефективної роботи підприємства чи організації у майбутньому, а також набуття певних навичок, що сприяють формуванню здатності навчатися протягом життя.Поданий загальний аналіз діяльності професійних інституцій країни, які досліджують питання зайнятості випускників. Заклади вищої освіти Великої Британії запроваджують загальноуніверситетські курси, які доступні всім студентыв навчального закладу, за результатами опанування яких нараховують певну кількість кредитів. Крім того, британські університети сприяють розвиткові навичок працевлаштування завдяки залученню спеціальних агенцій, а саме, кар’єрних служб. Проте найбільш дієвим інструментом вважається інтеграція відповідних навчальних курсів до навчальних планів та програм. Особливу ефективність таке поєднання виявляє під час навчання іноземних мов та суміжних дисциплін.Наведений перелік навичок, визначених британськими роботодавцями в якості необхідних для успішного працевлаштування, вказана роль мовних та мовленнєвих вмінь та навичок.
Keywords: британські університети, випускники, навички працевлаштування, освіта, працедавці