ФУНКЦІЇ КУРСАНТА ВИЩОГО ВІЙСЬКОВОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ЯК СУБ’ЄКТА САМОУПРАВЛІННЯ САМОСТІЙНОЮ НАВЧАЛЬНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ - Кучерявий, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
Самостійна навчальна діяльність курсантів є невід’ємною частиною навчального процесу. Її значущість зростає в умовах постійного збільшення обсягу навчального матеріалу, набуття збройними силами нового бойового досвіду, технологічної модернізації армії та ін. Як наслідок, самостійна навчальна діяльність курсантів вимагає пошуку шляхів її ефективності. Певні можливості для цього криються в покращенні управління нею. Класична система управління вищим закладом освіти містить різних посадовців, проте курсант не належить до неї. Водночас майбутній офіцер здійснює самоуправління самостійною навчальною діяльністю. Ця обставина недостатньо вивчена фахівцями з військової педагогіки та зумовлює проблему дослідження. Її розв’язання полягає, зокрема, у дослідженні функцій майбутнього офіцера, які він виконує в процесі самоуправління самостійною роботою. Відповідно, стаття має на меті вивчення цих функцій. На підставі наукових праць в галузі класичного та освітнього менеджменту та власного досвіду ми виділили п’ять функцій, деякі з яких мають власні похідні. Мотиваційна функція курсанта має системномотиваційну та самомотиваційну похідні. Перша з них зумовлена впливом курсанта на всю систему управління навчальним закладом. Друга похідна полягає у визначенні курсантом власних потреб в навчанні, особистісному та професійному розвитку, та їх реалізації в процесі самостійної навчальної діяльності. Кілька похідних має й конструктивна функція. Серед них функція цільового самовизначення орієнтує курсанта на визначення цілей навчання, вивчення окремих навчальних дисциплін, здійснення самостійної роботи, виконання окремих навчальних завдань. А функція створення навчальних умов вимагає від нього розв’язати будь-які питання щодо подальшого виконання самостійної роботи. Організаційна функція містить такі похідні, як планування самостійної роботи та її поточна самоорганізація. Невід’ємною складовою сукупності управлінських функцій курсанта є також функції самостимулювання та самоконтролю. Отже, всі функції утворюють певну систему, яка всебічно характеризує курсанта як самоуправлінця самостійною навчальною діяльністю.
Keywords: курсант, самостійна навчальна діяльність, функції, управління, вищій військовий навчальний заклад