РОЗВИТОК ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ ОСОБИСТОСТІ В РАМКАХ НЕПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ - Марченко, Н.; Субіна, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
У статті охарактеризовано основні принципи неперервної освіти, що полягають у системному поєднанні самоосвіти, оптимального розподілу часу, людиноцентризму, творчості, саморефлексії. Основну увагу звернено на аналіз складових елементів творчої особистості дорослих. Авторами проаналізовано фактори та методику розвитку творчого потенціалу в рамках неперервної освіти. Причиною виникнення творчості є суперечність між вже відомим (стереотипом) та генеруванням оригінальних ідей вирішення проблеми. Виявлено, що рушійною силою розвитку особистості більшою мірою є зовнішня та внутрішня мотивація. Самомотивація ж пов’язана із здобуттям інформації в рамках особистих зацікавлень, відчуттям задоволення від результатів успішного оперування новими знаннями, кар’єрним зростанням, цінністю на ринку праці, соціалізацією особистості. У розвідці також наведено можливу структуру творчої особистості дорослого учня, до якої, на думку авторів, входять пізнавальна та мотиваційна складова, а також особисті якості людини. Проаналізовано умови та засоби розвитку творчих здібностей особистості в рамках формальної та неформальної освіти. Стверджується, що у цьому ракурсі значний вплив на учня чинить середовище, в якому відбувається здобуття нових знань та їх використання, а також активні та нестандартні методи, які застосовує педагог під час очного чи дистанційного освітнього процесу. Виявлено, що проблемне навчання сприяє динаміці творчого мислення особистості, різносторонньому аналізу ситуації та креативному вирішенню проблеми, вмінню дискутувати та приймати чужі конструктивні ідеї. У статті також стверджується, що одним із способів розвитку творчих здібностей дорослих є розробка власних проектів, бізнеспланів, написання статей, у яких розкрито досвід роботи, теоретичні та практичні положення наступних розробок.
Keywords: творчість, мотивація, проблемне навчання, ділові ігри, імітаційні методи