АКТУАЛЬНІСТЬ ФОРМУВАННЯ ІМІДЖУ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Мотика, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
Імідж Збройних Сил України – це складне і багатогранне соціально-психологічне та політичне явище. Професійно створений імідж функціонує як оптимальний інформаційний об’єкт, який формує прихильність і визнання з боку громадськості й забезпечує адекватне сприйняття української армії як силової державної інституції. Відтак постає питання про формування державою позитивного іміджу Збройних Сил України, а чисельні та різноманітні трактування терміну «імідж», існування великої кількості підходів до тлумачення цього поняття, свідчать про багатоаспектність, багатогранність категорії та значний науковий інтерес до неї.Збройні сили є одним з найважливіших елементів політичної системи суспільства і держави. Згідно із Законом України «Про Збройні Сили України», їх призначення — захист національних інтересів, територіальної цілісності, недоторканності кордонів держави. На сучасному етапі розвитку українського суспільства, держави та Збройних сил, який характеризується постійним зростанням ролі духовного компонента, проблеми патріотичного виховання та формування іміджу армії, стають пріоритетними державними завданнями. Реалії сьогодення викликають об’єктивну необхідність розробки на державному рівні чіткої концепції та загальної PR-стратегії інформаційно-комунікативної політики Збройних сил, спрямованої на формування їхнього позитивного іміджу, яка ґрунтувалася б на науковому підході та передовому світовому досвіді з урахуванням українських реалій.Світовий досвід засвідчує, що використання іміджевих технологій відіграє важливу роль під час вирішення комплексу внутрішніх державотворчих завдань, а саме: гармонізації військово-цивільних відносин; підвищенні рівня військово-патріотичного виховання та обізнаності суспільства про завдання і діяльність збройних сил; формуванні стійкого морально-психологічного стану особового складу; зміцненні військової дисципліни тощо.Інформація про Збройні сили повинна відображати реальний стан справ. Саме через невідповідність інформаційних матеріалів про Збройні Сили України реальному стану речей в українському суспільстві протягом років незалежності поширювалася недовіра не тільки до військового командування, а й до держави в ціломуУ статті проведений аналіз актуальності формування іміджу Збройних Сил України.
Keywords: імідж, Збройні Сили України, громадська думка