МЕТОДОЛОГІЯ СИСТЕМНОГО ПІДХОДУ ГАРАНТУВАННЯ ЯКОСТІ ПІДГОТОВКИ ВІЙСЬКОВИХ ФАХІВЦІВ У ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - Рижиков, В.; Попков, Б.; Горячева, К.; Соколіна, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
У статті розкрито методологію системного підходу гарантування якості підготовки військових фахівців у вищих військових навчальних закладах (військово-навчальних підрозділах закладів вищої освіти). Встановлено, що у будь-якій педагогічній системі процес навчання і виховання протікає в умовах видозміни педагогічних цілей і виникнення нових завдань у галузі навчання й виховання в міру розвитку суспільства, постійного оновлення наукової, науково-технічної інформації, в умовах удосконалення вже існуючих та створення нових методів навчання і виховання, а також постійного оновлення контингенту слухачів та науково-педагогічних працівників. Розкрито системний підхід як методологічну основу розроблення систем гарантування якості підготовки військових фахівців у вищих військових навчальних закладах (військово-навчальних підрозділах закладів вищої освіти). З’ясовано, що системний підхід не існує у вигляді чіткої методики з визначеною логічною концепцією. Ця система, утворена із сукупності логічних прийомів, методичних правил та принципів теоретичного дослідження, що виконує, таким чином, евристичну функцію у загальній системі наукового пізнання.Важливим результатом функціонування системи – процесу професійної підготовки майбутніх військових фахівців у вищих військових навчальних закладах – є високий рівень готовності майбутніх військових фахівців до практичної діяльності, якого можна досягти тільки за рахунок упорядкування системи на підставі певних принципів, до яких відноситься: принцип об’єктивності, комплекcності, конкретно-історичного (генетичного) підходу, системності, протиріччя педагогічного досвіду.
Keywords: військова освіта, системний підхід, якість освіти, гарантування якості освіти, військові фахівці, вищі військові навчальні заклади, військово-навчальні підрозділи закладів вищої освіти