ЗАСТОСУВАННЯ РИЗИК-ОРІЄНТОВАНОГО ПІДХОДУ НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЗІ СПЕЦИФІЧНИМИ УМОВАМИ НАВЧАННЯ - Артемов, В.; Литвиненко, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2019)
Розкрито особливості застосування ризик-орієнтованого підходу навчання в закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання. Визначено шляхи формування ризик-орієнтованого мислення у співробітників безпекових структур. Передбачається, що смисловий простір, пов'язаний з моральним належним, включає наступні поняття: «допустиме», «неприпустиме», «обов'язкове». Вищезазначену тріаду рекомендується доповнити поняттям «надобов'язкове». До надобов'я зкових вчинків слід віднести дії, пов'язані із ризиком втрати свободи, здоров'я, а іноді, навіть, загибелі в зв'язку з вимушеними або мимовільними вчинками на виконання морального обов’язку, наказу, закону. Такі дії часто наділяються вищим статусом в ієрархії службових дій, вважаються такими, що заслуговують максимальний ступінь морального схвалення і, навіть, захоплення. При цьому ті, хто здійснює надобов'язкові вчинки, як правило, сприймають власні дії як просто виконання службового обов'язку. Тому вчинення дій, пов'язаних з професійним ризиком, перетворюється в службовий обов’язок тільки в силу особливої самосвідомості, притаманної військовим та правоохоронцям.Заклади вищої освіти зі специфічними умовами навчання мають бути спрямовані на вдосконалення системи морального виховання співробітників безпекових органів, всебічне залучення новітніх ідей, методів і засобів сучасної педагогіки з опорою на деонтологічний потенціал компетентнісного підходу в системі професійної підготовки.Процес формування ризик-орієнтованого мислення у майбутніх співробітників безпекових органів повинен здійснюватися за умови використання сучасної нормативно-правової бази з питань безпеки життєдіяльності та охорони праці Європейського Союзу, що буде сприяти підвищенню їх конкурентності на сучасному ринку праці.
Keywords: заклади вищої освіти зі специфічними умовами навчання, співробітники безпекових структур, ризик-орієнтований підходу, ризик-орієнтоване мислення