СУТНІСТЬ ЕСТЕТИЧНОГО ВИХОВАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Ахмед, К. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2019)
У науковій статті визначається сутність естетичного виховання, розглядаються наукові підходи до трактовки поняття «естетичне виховання». Розділяються погляди сучасних науковців стосовно сутності естетичного виховання, вказується на необхідність виховання естетичної культури у сучасної молоді.На сучасному етапі проблеми естетичного виховання учнівської та студентської молоді розглядаються у площині духовної культури особистості і посиленні акценту на художньо-естетичному вихованні. Сутність естетичного виховання у вищій школі пов'язана із особливостями цілей, змісту, форм і методів організації навчально-виховної роботи у вищих закладах освіти, віковими та соціокультурними особливостями студентства як соціальної групи.Основні завдання естетичного виховання обґрунтовані в науковій статті такі: виховання в особистості почуття прекрасного; формування умінь і навичок творити красу в повсякденному житті; формування уміння відрізняти прекрасне від потворного; формування уміння жити за законами духовної краси.Проведено узагальнення теоретико-методологічних засад естетичного виховання студентської молоді, досліджень вітчизняних вчених та зроблений аналіз реальної практики, що дозволяє визначити найбільш вагомі фактори, які зумовлюють стан естетичного виховання у вищих навальних закладах: естетична освіта і естетична інформованість, інтерес до мистецтва і здатність його естетично сприймати та оцінювати з точки зору загальнолюдського і національного естетичного ідеалу.Змістом естетичного виховання є естетичне сприйняття, естетичні судження, естетичні знання, естетична культура, естетичні ідеали, естетичні почуття, естетичні переживання, естетична насолода, естетичні смаки, естетична діяльність. У комплексі ці категорії розкривають сутність естетичного виховання, розширюють його палітру, становлять його структуру. Структура естетичного виховання є професійна компетентність, професіоналізм органічно пов'язані з творчістю, художньо-естетичним баченням результатів своєї праці.
Keywords: естетичне виховання, естетика, цінність, художня естетична діяльність, заклад вищої освіти