СУТНІСТЬ І ПРАКТИЧНА ЗНАЧИМІСТЬ ПЕДАГОГІЧНИХ УМОВ І ПРИНЦИПІВ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ З ПРАВОЗНАВСТВА ДО ВИКЛАДАЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Безсмолий, Є. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2019)
Для формування змістової частини професійної підготовки (знання, навички та вміння) системи педагогічних умов і принципів (загальнодидактичні та специфічні) які враховують особливості, і специфіку викладацької діяльності підготовки юристів. В основу цієї системи було покладено загальнодидактичні принципи: системності та послідовності; науковості у навчанні; домінантно-мотиваційної установки; доступності у навчанні; наочності у навчанні; усвідомленості та активності у навчанні; міцності знань, навичок та вмінь; врахування індивідуальних та вікових особливостей. специфічні принципи, які відображають сутність викладача правознавчих дисциплін в сучасних умовах розвитку до них відносяться: принцип домінантно-мотиваційної установки; принцип індивідуальності у навчанні; принцип різнонаправленої ритмічної підготовки; принцип суворої регламентації та часового лімітування професійних дій викладача; принцип додаткового психологічного навантаження на основі основної психофізіологічної напруги; принцип емоційності навчання.До організаційно-педагогічних умов віднесено: забезпечення професійної мотивації майбутніх магістрів; орієнтація підготовки на професіо- і психограми викладача правознавчих дисциплін; використання інформаційного середовища навчального закладу; впровадження інтерактивних методів для формування педагогічної культури майбутніх магістрів правознавства.Специфіка підготовки майбутніх юристів ставить перед викладачем юридичних дисциплін ряд вимог до особистості вчителя, які в педагогічній науці визначаються як професійно значущі особистісні якості, а науковою основою для формування цих якостей є педагогічна принципи та організаційно-педагогічні умови.Для формування змісту професійної підготовки (знань, умінь та навичок) нам потрібна система педагогічних умов та принципів (загальних та специфічних), які враховують усі особливості та специфіку викладання юристів. В основу цієї системи ми поклали загальні дидактичні принципи: системність та послідовність; наукові знання в навчанні; домінантно-мотиваційне ставлення; доступність для навчання; наочність у навчанні; обізнаність та навчальна діяльність; сила знань, умінь і навичок; з урахуванням індивідуальних та вікових особливостей. До конкретних принципів, що відображають суть викладача юридичних дисциплін у сучасних умовах розвитку, належать: принцип домінуючо-мотиваційного ставлення; принцип індивідуального підходу у навчанні; принцип багатонаправленої ритмічної підготовки; принцип суворої регламентації та обмеження часу професійних дій викладача; принцип додаткової психологічної зарядки на основі психофізіологічного стресу; принцип емоційності в навчанні.Загальні диктатичні принципи є основою для вивчення всіх дисциплін, а також повинні регулювати організаційні основи навчального процесу на різних рівнях. Принципи тісно пов'язані із законами навчання та відображають дидактичні закони. На основі загальних дидактичних принципів розробляються принципи професійної методології.Одним із згаданих напрямків реалізації підготовки майбутніх магістрів з юриспруденції до викладацької діяльності є впровадження інтерактивних форм і методів навчання, що сприяють очікуваним результатам, інтеграція дисциплін психолого-педагогічної підготовки набуває особливого значення.До організаційно-педагогічних умов належать: забезпечення професійної мотивації майбутніх магістрів; спрямованість навчання на професію та психограми викладача юридичних дисциплін; використання інформаційного середовища навчального закладу; впровадження інтерактивних методів формування педагогічної культури майбутніх майстрів юриспруденції.
Keywords: педагогічні засади, педагогічні умови, професійна підготовка юристів, магістр